Hits: 435

Διαδικτυακή εφαρμογή «Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για εφήβους 12 έως 18 ετών και μπορεί να αξιοποιηθεί αυτόνομα ή ως βασικό συστατικό ενός σχεδίου εργασίας στο σχολείο. Με τη βοήθεια της τα παιδιά μπορούν να διερευνήσουν τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μέσα από τη σκοπιά τεσσάρων διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων: του αρχαιολόγου, του επιγραφικού, του μηχανικού και του ιστορικού των επιστημών. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ή περισσότερες από τις παραπάνω αποστολές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και καλούνται να συλλέξουν στοιχεία για να απαντήσουν στα τρία βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν έως σήμερα τους ερευνητές: 1) Τι είναι και από τι αποτελείται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 2) Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει και 3) Πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε.
Διατίθεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.namuseum.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://antikytheramech.culture.gr


Εκπαιδευτικός δανειστικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα»

Ο φάκελος δημιουργήθηκε παράλληλα με την περιοδική έκθεση ΑΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2004, ως προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πραγματεύεται τη σημασία που είχε η άμιλλα και ο συναγωνισμός στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Εξετάζονται όχι μόνο οι αθλητικοί αλλά και οι καλλιτεχνικοί αγώνες (μουσικοί, θεατρικοί κ.ά.). Ο φάκελος περιλαμβάνει ένα έντυπο για τον διδάσκοντα, δύο έντυπα για τους μαθητές 7-11 και 12-15 ετών αντίστοιχα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μια αφίσα. Το παραπάνω δανειστικό υλικό διατίθεται ύστερα από συνεννόηση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 213214 4813-14)