Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 7ο ΓΕΛ Αχαρνών

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

         Σας ενημερώνουμε ότι το 7ο ΓΕΛ Αχαρνών την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015  συμμετείχε στη δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Η δράση έγινε σε συνεργασία με  τα ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Εύβοιας και Λακωνίας, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ),

Το Πείραμα του Ερατοσθένη, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής.

Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών από το σχολείο μας, με την καθοδήγηση του Φυσικού Αρβανιτάκη Διονύση. Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις της κάθε ομάδας πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου μας.

Οι μαθητές μέτρησαν το ύψος μιας ράβδου καθώς και το μήκος της σκιάς της στις 13.15 . Με απλούς υπολογισμούς βρήκαμε την ακτίνα της Γης  6363,6019 Κmμε σφάλμα μόλις 0,12% .

       Σκοπός της δράσης ήταν η συμμετοχή των μαθητών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση (κατά τη διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών, οι μαθητές ασχολήθηκαν  με γνωστικές διαδικασίες αρκετών σχολικών μαθημάτων όπως η Φυσική, η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Σερρών:       http://ekfe.ser.sch.gr/site/