Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 7ο ΓΕΛ Αχαρνών

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

         Σας ενημερώνουμε ότι το 7ο ΓΕΛ Αχαρνών την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015  συμμετείχε στη δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Η δράση έγινε σε συνεργασία με  τα ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Εύβοιας και Λακωνίας, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ),

Το Πείραμα του Ερατοσθένη, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής.

Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών από το σχολείο μας, με την καθοδήγηση του Φυσικού Αρβανιτάκη Διονύση. Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις της κάθε ομάδας πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου μας.

Οι μαθητές μέτρησαν το ύψος μιας ράβδου καθώς και το μήκος της σκιάς της στις 13.15 . Με απλούς υπολογισμούς βρήκαμε την ακτίνα της Γης  6363,6019 Κmμε σφάλμα μόλις 0,12% .

       Σκοπός της δράσης ήταν η συμμετοχή των μαθητών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση (κατά τη διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών, οι μαθητές ασχολήθηκαν  με γνωστικές διαδικασίες αρκετών σχολικών μαθημάτων όπως η Φυσική, η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Σερρών:       http://ekfe.ser.sch.gr/site/

Η ομάδα EUSO του 7ου ΓΕΛ Αχαρνών

Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό εργαστηριακών ασκήσεων EUSO 2014-15.
Η ομάδα που εκπροσώπησε το σχολείο μας αποτελούνταν από τους μαθητές και μαθήτριες:
Γιαννακούλα Κωνσταντίνα
Λεοντίδη Δέσποινα
Καβαλλάρη Ιωάννα
Μπουλούγαρης Γιώργος (αναπληρωματικός).

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τη συμμετοχή στη 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - E.U.S.O. 2015

Σας ενημερώνουμε ότι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθεί η 13η Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών. Όπως κάθε χρονιά, η Ολυμπιάδα διοργανώνεται από την Ένωση ΕΚΦΕ Ελλάδος (ΠΑΝΕΚΦΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και διεξάγεται σε τρεις φάσεις:

α) την τοπική (ανά ΕΚΦΕ), β) την πανελλήνια και γ) την ευρωπαϊκή.

Κάθε επιμέρους διαγωνισμός έχει εργαστηριακό - πειραματικό - χαρακτήρα και απευθύνεται σε μαθητές της Α' ή Β' τάξης των Γενικών Λυκείων ή ΕΠΑΛ.

Κάθε σχολείο συμμετέχει με μιά ομάδα που αποτελείται από τρεις μαθητές. Η ομάδα λειτουργεί συνεργατικά. Τα θέματα αφορούν σε ενότητες της φυσικής, χημείας και βιολογίας που εμπεριέχονται στη διδακτέα ύλη των φυσικών επιστημών στο Γυμνάσιο, την Α΄ Λυκείου και το πρώτο τετράμηνο της Β΄ Λυκείου.

Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σχηματισμό της τριμελούς ομάδας που θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας, παρακαλούμε να απευθυνθούν στον υπεύθυνο εργαστηρίου φυσικών επιστημών κ. Αρβανιτάκη.

 

Attachments:
Download this file (ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.pdf)ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.pdf[ ]76 kB